Skip to content

Istoria Pizza Hut

Povestea noastra incepe pe vremea cand presedintele S.U.A. era Eisenhower, cand se inventa modemul, laserul si circuitul integrat. Pe vremea cand Hemingway si Tennessee Williams inca nu atinsesera apogeul celebritatii. Si pe vremea cand mamele stateau acasa si gateau, iar seara familia se strangea in jurul mesei pentru cina. Era sfarsitul anilor ’50.

Pe vremea aceea, in Wichita (Kansas), doi frati – Dan si Frank Carney – s-au hotarat, la sugestia unui prieten, sa puna in practica o idee geniala, dar riscanta.

Ce-ar fi, si-au zis ei, sa mai usuram un pic munca mamelor noastre? Ce-ar fi daca am incerca sa rupem traditia si le oferim celor dragi ceva nou, ceva gustos, ceva mai … european?

Si ce altceva nou, gustos si european ar putea fi, daca nu … pizza?! Zis si facut ! Si cum erau tineri si saraci, la cine au apelat sa-i ajute ? Bineinteles, tot la mama lor. Au ochit in centrul orasului, in cea mai aglomerata intersectie un loc ideal pentru a-si pune in aplicare planul: un local micut si intim care amintea de o cabana. Cu 600 de dolari imprumutati de la mama au cumparat, la mana a doua, toate cele necesare pentru a transforma micuta cabana intr-o oaza de tinerete, optimism si… bun gust. Sau gust bun!

Ei, acum mai era o problema de rezolvat: cum se va numi acest loc binecuvantat ? Pizza … clar! Dar pe fatada mai era loc de numai trei litere … asta e: PIZZA HUT !* (hut – cabanuta) Acum v-am trezit atentia. Suna binecunoscut, nu-i asa?

V-ati gandit vreodata ca o poveste atat de veche mai dainuie si in ziua de azi? Pentru ca povestea noastra nu are sfarsit. Dupa o perioada grea de munca asidua, sacrificii personale si experimentari de noi retete, ambitia celor doi frati a dat roade : restaurantul lor a avut un succes spectaculos si in numai un an au oferit franciza pentru alte cateva locatii.

In mai putin de cinci ani Dan a dezvoltat corporatia Pizza Hut Inc, de care s-a ocupat in calitate de Presedinte, pana ce aceasta functie a fost preluata de Frank, in 1969. Ritmul de deschidere a unor noi restaurante Pizza Hut era impresionant. Aflati ca acum au peste 12.000 de restaurante in peste 100 de tari. Fabulos, nu?!

Dar sa nu va ganditi ca ambitia i-a impiedicat sa-si neglijeze familiile. Din contra ! Chiar si aici au tintit spre culmile performantei : Dan si Gayla, sotia sa, au avut 6 copii si 10 nepoti, iar Frank si Zenda… 8 copii si 10 nepoti.

Si traiesc fericiti pana la adanci batraneti! Oare pizza o fi secretul? 😉

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: